Ko je skaut?

IZDVOJENA BAKMAZGotovo na svakoj utakmici između Zvezde i Partizana od komentatora na televiziji možete čuti da je prisutan veliki broj skauta iz inostranstva. Ko su skauti? To su judi koji prati fudbalske utakmice radi prikupljana određenih informacija.

Skaute možemo podeliti dve grupe. Postoje oni koji isključivo prate pojedine igrače, odnosno buduća potencijalna pojačanja klubova za koje rade. Svaki ozbiljniji svetski klub u svom kolektivu broji po nekoliko desetina skauta. Svaki od njih je dužan da prati igrače na svojoj geografskoj teritoriji, gleda njihove utakmice i šalje izveštaje u klub. Ovaj tip skauta mogli bismo da nazovemo IGRAČ SKAUT.

Drugi tip skauta je, čovek koji analizira tim, odnosno protivničku ekipu. Znači, ako imamo utakmicu između dva kluba koji nisu iz iste zemlje, a koje kroz par dana u nekom takmičenju očekuje utakmica, treneri tih ekipa šalju svoje skaute da posmatraju utakmicu protivničke ekipe u domaćem šampionatu. U našem fudbalu ovu dužnost, u principu, uglavnom obavi pomoćni trener. Ovaj tip skauta bismo mogli da nazovemo TIM SKAUT.

Igrač skaut može izuzetno doprineti klubu za koji radi. Možda je najbolji primer portigalski gigant Porto. Zmajevi su, u proteklih nekoliko godina, iz različitih delova sveta u svoje redove doveli nekoliko fantastičnih fudbalera. Iako su stigli kao potpuni anonimusi, za samo jednu sezonu u klubu, uspelvali su da pokažu kvalitet, doprinesu uspehu kluba a potom do vrha napune klupsku kasu. Deko, Bosingva, Rikardo Karvaljo, Pepe, Falkao, Hulk… Sve su to igrači koje je Porto pronašao samo zahvaljujući svojoj odličnoj skauting službi. Kao primer dobrog skautinga navešćemo i trojicu sadašnjih  fudbalera Barselone.

Andreas Iniesta: Došao je u Barselonu semptembra 1996. godine kada je imao samo 12. godina. Skauti su ovog igrača otkrili na jednom juniorskom turniru u Albaseteu. Prepoznali su, ne samo njegov talenat, nego i karakter. A to je, verujte, mnogo važnije! Oni su iste godine ovog igrača doveli u klub za koji je debitovao šest godina kasnije. Barselona je, tokom godina, od ovog igrača napravila heroja čitave Katalonije i Španije, pogotovu posle finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Lionel Mesi: Skauti su ga otkrili prilikom boravka u Argentini, dok je ovaj igrač imao svega 13. godina. Kada su videli performanse ovog igrača, momentalno su ga doveli u Barselonu. Postoji anegdota da je Mesi, došavši u Barselonu, zatražio da jede. Njega su odmah odveli u restoran koji se nalazi blizu stadiona. Mesi je, tada za stolom, na salveti potpisao svoj prvi ugovor za Barselonu (radilo se o šali). Od tada, taj sto u tom restoranu nosi Mesijevo ime i na rezervaciju tog stola se danas čeka po nekoliko nedelja.

Ćavi Hernandez: Doveden je u ovaj klub dok je imao 11. godina. Osim talenta, presudno je bilo što se deklarisao kako vatreni navijač Barselone. Odmah mu je upalćena puna stipendija na Barseloninoj akademiji.

Njihov primer svakako govori šta znači i šta predstavlja dobar skauting. Nažalost, naši klubovi u svojim redovima nemaju čak niti jednog profesionalnog skauta. Kupuju se igrači čije se igre prate na video materjalima, a troše ogromne količine novca. Koliko je skauting naših klubova loš, pokazuje i činjenica da 70% pojačanja naših vodećih klubova, u stvari, nikada ne opravda taj epitet. Posebno bode oči činjenica da su ti igrači dovedeni, uglavnom, iz te iste lige u kojoj se klub takmiči. Nadamo se samo da ćemo promene dočekati pre legendarnog Godoa…

Nenad Pavlović
Prati me na:

Nenad Pavlović

Rođen sam u Kruševcu. Inače sam iz okoline Aleksandrovca, u kom sam pohađao osnovnu školu. U Beogradu sam završio Srednju tehničku PTT, kao i VISOKU ICT školu. Magistrirao sam Menadžment informacionih sistema na Univerzitetu Komenski u Bratislavi (Slovačka) i trenutno radim kao mrežni inženjer u kompaniji Telekom Srbija. Dugo godina sam aktivno igrao fudbal i futsal, te posedujem i UEFA C licencu za fudbalskog trenera. Iako sam po struci informatičar, veliki sam zaljubljenik u fudbal, kafanu i sportsko novinarstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.