Kinezi kupuju evropski fudbal!

Poslednjih godina sve je češće da igrači iz evropskog fudbala odlaze na daleki istok, u bogatu Kinu.

Razlog je naravno novac, pošto je fudbal u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu i dalje na jako niskom nivou i pored sjajne infrastrukture koju je taj isti novac omogućio. Sigurno je da će Kinezi napredovati pod palicom evropskih trenera koji rade tamo i igrača koji su otišli u Kinu da rade i treniraju zajedno sa tamošnjim fudbalerima.

Ipak, u poslednje vreme bogati kineski investitori kupuju klubove u Evropi i to one u najačim ligama. U poslednje dve godine po izveštaju UEFA, drastično se menja vlasnička struktura klubova u Evropi, kineski fondovi i investitori učestvovali su u 70% preuzimanja klubova od strane stranih vlasnika u TOP 15 liga Evrope! Jednostavnim rečnikom 10 od 14 klubova u zadnje dve godine počevši od 2016 kupili su Kinezi!

Espanjol, Aston Vila, Inter, Nica, Vulvs, Vest Brom, Birmingem, Milan, Reding i Sautempon kupljeni su od strane kineskih vlasnika od 2016. godine do danas. Mali procenat klubova je napredovao, a obećanja su bila ogromna. Englezi dominiraju, ali ako se ovakav trend nastavi neće biti pošteđene ni ostale zemlje, pogotovo one sa bogatom istorijom poput Italije koja je već prodala milanske velikane!

Milan Petković
Latest posts by Milan Petković (see all)

Milan Petković

Rođen u Zaječaru, avgusta sada već davne 1992.godine. Fudbal je odredio moj život, pa sam tako u detinjstvu trenirao isti u mlađim kategorijama FK Timok iz rodnog grada. Kasnije sam se fudbalom bavio iz malo drugačijeg ugla, kao fudbalski sudija. Najveći uspeh doživeo sam 2016. godine kada sam postao sudija pomoćnik prve kategorije. Bavio sam se novinarstvom iz zabave, a onda se pojavio Kafanski selektor! Fudbal je najvažnija (sporedna) stvar na svetu, kafana je ozbiljna institucija, pa je to idelan spoj, zar ne?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.